Historik

Här presenteras historik om kvarteret Lägret samt föreningens fastighet Lägret 10. 

Kvarteret Lägret liksom omgivande kvarter bebyggdes under 1890-talet. Med anläggandet av Strandvägen och Djurgårdsbron till den stora utställningen år 1897 omvandlades den tidigare strandlinjen med bryggor, varv och tvätthus till en paradgata. Tidigare låg här i stadens dåvarande utkant flera regementen. Marken fylldes ut till nuvarande nivå – den tidigare låg i höjd med våra källargolv. Den smala Riddargatan från 1600-talet förlängdes och fick då den nya standardbredden arton meter.

På tomten färdigställdes år 1897 gathus och ett friliggande gårdshus i stället för gårdsflyglar, vilket är ovanligt och har gett kvarterets inre en öppnare karaktär. Arkitekt var Carl Österman som har ritat flera bostadshus på Östermalm, varav ett par i den nära omgivningen. Våra bostadsplaner är klart utformade efter tidens mönster. Gathusets fasad ligger med sin regelbundenhet närmare idealen i decenniet före. Originalkulörerna togs fram vid den senaste renoveringen år 1994. Fasaderna mot gårdarna är som vanligt enklare. Stommaterialen är de gängse för tillkomsttiden: natursten, tegel och trä. Gathuset innehöll från början bara bostäder men fick snart butiker i bottenvåningen med egna entréer. Bland annat fanns här ett bageri mellan år 1907 och 1974. 

Fastigheten var inledningsvis ett hyreshus med flera ägare efter varandra innan fastigheten år 1925 ombildades till en bostadsförening. Ombildning till Bostadsrättsförening gjordes år 2014. Genom åren har den förändrats och moderniserats men ändå jämförelsevis måttligt. Strax innan föreningen bildades förenklades gatufasadens två nedre våningar till slätputs, och portiken byggdes in. Den korsar bottenvåningen i gatunivå, praktiskt nog, men var i början öppen. Entrén fick en port, vindfång och nya ytskikt inklusive dekormålningen av konstnären Ragnhild Nordensten. Hiss i gathuset fanns redan från 1907.

År 1937 ville staden i en ny plan vrida gårdshuset nittio grader för bättre solinfall, vilket aldrig blev av. Tjugo år senare ville staden riva hela kvarteret och bygga nytt, vilket gjordes på en av tomterna mot Storgatan. Resten står kvar sextio år senare och har gradvis förbättrats vad gäller teknisk standard. I vår fastighet kom centralvärme till år 1938 och ersattes med fjärrvärme år 1986. En del kakelugnar finns kvar i varierande skick. Bad eller dusch har installerats, kök har förnyats. Stambyte för både el och avlopp gjordes 2003. Stadsgasen togs bort 2016. Fibernät drogs in 2017.

Gathuset har en bostad på entréplan och därefter två bostäder per plan om 4 respektive 5 rum och kök. En etagelägenhet inrättades re- dan på 1920-talet. Gårdshuset har fyra stycken bostäder per plan, men två sammanslagningar har gjorts. Rumsindelningen är mestadels orubbad, men en del väggrivningar och rumssammanslagningar har skett främst i gårdshuset. Den största ombyggnaden sedan byggåret genomfördes mellan åren 2015 och 2017, då källarna rustades upp och alla lägenhetsförråd flyttades dit. På vindarna inreddes tre nya bostäder motsvarande 3-3,5 rum och kök, två i gårdshuset och en i gathuset samt i gathusets bottenvåning inreddes två nya bostäder om 2 rum vardera. Projektet medförde att hiss måste installeras i gårdshuset liksom en utvändig utrymningstrappa. Varje ny bostad fick tillgång till takterrass. Vindsombyggnaden medförde förstärkning av takstommen med limträ och stål.

Den yttre av gårdarna mellan husen har större mått och rymmer för närvarande, förutom planterade ytor och träd, även en sittgrupp, förvaring av cyklar och sortering av avfall. 

Fastigheten är ”grönklassad” av Stadsmuseet vilket betyder att fastigheten har ett högt kulturhistoriskt värde. Vidare innebär detta att Plan- och bygglagen (PBL) kräver varsamhet vid ombyggnader.

För den intresserade finns en mera detaljerad historik som skrevs inför hundraårsjubileet år 1997. 

 

Författat av Jan Molander, medlem i Lägret N:o 10.